Česko slaví Den Země

Na 22. dubna připadají oslavy Dne Země a Česko si jej každoročně připomíná vzdělávacími i zábavnými akcemi pro dospělé i děti.

Den Země se slaví od roku 1970 po celém světě a má zvýšit povědomí o důležitosti recyklace odpadků, energetické účinnosti a využívání obnovitelných zdrojů energie. V České republice probíhají oslavy tohoto dne od roku 1990. 

V rámci Dne Země se koná řada událostí, tou nejznámější je Ukliďme Česko. Tato hromadná úklidová akce si klade za cíl uklidit černé skládky a nepořádek vzniklý po celém Česku. Účastní se jí dobrovolníci, kteří v předem stanovený den uklízí vybrané lokality. Na letošní ročník je již zaregistrováno více než 3 700 lokalit, které se do akce plánují zapojit, a desítky tisíc dobrovolníků. 

Města či vesnice organizují doprovodný program ve formě venkovních akcí souvisejících s poznáváním přírody a jejich ochranou. Často se jedná o různé festivaly, tematické jarmarky či pochody městem. Do oslav dne věnovaného Zemi se v hojném počtu zapojují také mateřské a základní školy. Učitelé své žáky informují o aktuální ekologické situaci, předávají jim informace o tom, jak funguje příroda a jak by se k ní měli správně chovat. Kromě toho je učí třídit odpad, minimalizovat svou uhlíkovou stopu a celkově je vedou k udržitelnému životnímu stylu.

Mohlo by vás zajímat

7. 5. Článek
Nabídka hudebního pobytu v Cadaqués

Nabídka hudebního pobytu v Cadaqués

Všem milovníkům latinsko-amerických písní a rytmů, přírody, moře a odpočinku představujeme unikátní pobyt na Costa...

30. 4. Článek
Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Přesně před 20 lety, 1. května 2004, na základě historicky prvního českého referenda, vstoupilo Česko do Evropské unie.

28. 4. Článek
Mistři klasické české hudby

Mistři klasické české hudby

V tomto příspěvku vám představíme tři nejslavnější české skladatele, kteří zanechali hudební odkaz po celém světě.

×

Nalezeno v událostech

Nalezeno v blogu