Sklářská firma Lasvit ohromila milánský týden designu a vyhrála hlavní cenu

V sobotu 20. dubna byla na milánském týdnu designu expozice české sklářské firmy Lasvit vyhlášena jako nejlepší z celého světa a získala prestižní ocenění Fuorisalone Award.

Minulý víkend patřil vyvrcholení milánského Design Weeku. Představilo se na něm i několik českých zástupců, včetně společnosti Lasvit. Ta si pod vedením svého uměleckého ředitele Maxima Velčovského přichystala pro návštěvníky ukázku méně známých technik ruční výroby skla, ale především velkoformátové skleněné instalace vytvořené v největší sklářské peci v Evropě. 

Kromě toho Lasvit předvedl novou kolekci od švédského studia Claesson Koivisto Rune, limitovanou edici svítidla Neverending Glory od Jana Plecháče a Henryho Wielguse či designová svítidla ze dřeva a skla od Marie Čulenové.

Cena Fuorisalone Award, kterou společnost Lasvit obdržela, má několik kategorií. Nejlepší instalaci každoročně vybírá porota i veřejnost. Z 1200 projektů porota nejprve utvořila seznam šestnácti nejvíc zapamatovatelných, a pak už hlasuje veřejnost a designérská komunita. 

Lasvit porotu i veřejnost oslnil svou instalací uměleckého díla Porta umístěnou v Palazzo Isimbardi a podařilo se mu tak porazit i společnosti jako Google, Kia či Amazon.

„Je to velký den pro český design a řemeslo. Přirovnal bych to k tomu, když Kolja získal Oscara za nejlepší zahraniční film. Až na to, že my jsme vyhráli celkově nejlepší cenu, nejen za dílo ‚mimo Itálii‘,“ vyjádřil se k získanému ocenění zakladatel Lasvitu Leon Jakimič.  

Mohlo by vás zajímat

7. 5. Článek
Nabídka hudebního pobytu v Cadaqués

Nabídka hudebního pobytu v Cadaqués

Všem milovníkům latinsko-amerických písní a rytmů, přírody, moře a odpočinku představujeme unikátní pobyt na Costa...

30. 4. Článek
Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Česko si připomíná 20 let od vstupu do Evropské Unie

Přesně před 20 lety, 1. května 2004, na základě historicky prvního českého referenda, vstoupilo Česko do Evropské unie.

28. 4. Článek
Mistři klasické české hudby

Mistři klasické české hudby

V tomto příspěvku vám představíme tři nejslavnější české skladatele, kteří zanechali hudební odkaz po celém světě.

×

Nalezeno v událostech

Nalezeno v blogu